Ciastka "Gęsie łapki"

Z ostatnich wypieków pozostało mi jeszcze trochę białego sera a, że ochota na słodkie czasem człowieka jak dopadnie tak go trzyma.... no to proste serowe ciasteczka tym razem serwuje :-)....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Przed pieczeniem wykładamy blachy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto serowe:

  • 300 g masła
  • 300 g twarogu (z wiaderka)
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki grubego cukru kryształu

Cukier przesypujemy na talerzyk deserowy.


Wykonanie:

Masło wkładamy na 2 godziny do zamrażalki a następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy je do miski. Do masła dodajemy ser, mąkę, żółtka i wodę. Z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na godzinę w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z foli spożywczej i na lekko oprószonej mąką stolnicy cienko je wałkujemy. Z płata o grubości 2-3 mm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

Każdy krążek ciasta obtaczamy w cukrze krysztale, następnie składamy go na pół, ponownie obtaczamy w cukrze, ponownie składamy na pół i obtaczamy w cukrze - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia a następnie pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż ładnie się ze złocą (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczone ciasteczka wykładamy z piekarnia i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/04/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon