Ciasteczka ze śliwką i bakaliami

Ciasto francuskie połączone z żółtą śliwką i bakaliami. Szybkie i łatwe w wykonaniu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na 24 sztuki.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g)
  • 4 żółte śliwki
  • 2 łyżeczki pokruszonych migdałów
  • 2 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki pokruszonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy. Prostokąt tniemy na mniejsze prostokąciki o wymiarach 5 cm x 7,5 cm.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy z nich pestki. Następnie kroimy je w kostkę. Pokrojone śliwki przesypujemy do miski, do której dosypujemy bakalie i 2 łyżeczki cukru kryształu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w celu połączenia się ze sobą.

Nagrzewamy piekarnik.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy go mąką pszenną. Mąka zapobiegnie przyklejeniu się ciasteczek do papieru.

Na każdy mały prostokąt wykładamy dużą łyżkę przygotowanego farszu. W każdym ciastku sklejamy ze sobą dwa jego przeciwległe rogi ( zdjęcie poniżej).

Ciastka przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza około 12-15 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu ciastka należy odstawić do ostudzenia a następnie posypać je cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon