Ciasteczka z porzeczkami i bezą

Kruche ciasteczka z dodatkiem smalcu, dżemem porzeczkowym i kruchą bezą. Fajne, kruche, słodkie, kwaśne- wszystko się tu równoważy.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej/ tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 surowe żółtka
  • 1 surowe, całe jajko (wielkość L)
  • 125 g masła
  • 25 g smalcu
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy masło, smalec, cukier waniliowy, żółtka oraz jajko. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy okręgi (u mnie wielkość 6 cm) a w połowie z nich wycinamy mniejsze kółka (u mnie foremka o średnicy 4 cm)- zdjęcia pomocnicze powyżej.


Składniki na bezę:
  • 1 surowe białko (rozmiar s/m)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Białko wlewamy do miski i za pomocą miksera ubijamy na sztywną piane. Do ubitego białka dodajemy stopniowo po jednej, płaskiej łyżce cukru i ubijamy około 2-3 minuty. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 2-3 minuty składniki. Gdy całkowicie połączymy cukier z białkiem dodajemy sok z cytryny - miksujemy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.


Dodatkowo:
  • 300 g gęstego dżemu porzeczkowego (najlepszy domowy)
  • 200 g białej czekolady

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.


Wykonanie:

Duże, surowe ciastka układamy na blaszce a na nie obręcze - zdjęcia pomocnicze powyżej. Do środka surowych ciastek wkładamy dżem porzeczkowy na który wyciskamy stożek bezy. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 40 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut na najniższej półce piekarnika. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone ciasteczka zamaczamy w białej czekoladzie - tylko kruche ciasto - zdjęcia pomocnicze powyżej. Ciasteczka układamy na kratce by czekolada na nich zastygła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon