Ciasteczka z orzechami w karmelu

Dla osób lubiących orzeszki w karmelu przepis w sam raz. Nie dość, że bardzo prosty i szybki w wykonaniu to i pyszny.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na około 35 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Przepis na ciastka:
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W małym rondelku umieszczamy margarynę, którą kładziemy na palniku i roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Do suchych produktów wbijamy jajko oraz wlewamy margarynę. Podane składniki łączymy ze sobą. Powinny utworzyć jednolitą masę , którą owijamy na przykład folią spożywczą a następnie odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto należy rozwałkować na wcześniej podsypanej stolnicy, na grubość 4mm. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta.

Wycięte ciastka układamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut - do uzyskania złotego koloru.


Wykonanie:
  • 200g orzeszków ziemnych w karmelu
  • 8 łyżek płynnego miodu

Na każde ciasteczko układamy orzeszki i zalewamy je płynnym miodem w celu sklejenia się ich z ciastem. Ciastka odkładamy na 30 minut do lodówki po czym podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon