Ciasteczka z mąki żytniej

Kruche ciasteczka powstałe na bazie mąki żytniej z dodatkiem pestek dyni. Szybka a na swój sposób zdrowa słodkość którą gorąco polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 35 ciastek.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 240 g żytniej mąki (typ 720)
  • 40 g płatków żytnich
  • 2 jajka
  • 45 g pestek dyni

Wykonanie:

Płatki żytnie mielimy na pył. Pestki z dyni siekamy na mniejsze kawałki.

Na stolnicę przesiewamy mąkę żytnią, dodajemy cukier trzcinowy, zmielone płatki żytnie, wybijamy jaja i przekładamy posiekane masło oraz pestki z dyni. Za pomocą noża siekamy składniki a następnie dokładnie zagniatamy aż uformujemy kulę. Powstałe ciasto wałkujemy na płat o grubości 5-6 mm i za pomocą foremki wycinamy ciastka. Ja dodatkowo w każdym surowym ciastku odcisnęłam napis.

Surowe ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 26/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon