Ciasteczka z jabłkami

Wydawało by się, ze te ciasteczka są małe - nic mylnego, spokojnie zastąpią drugie śniadanie. Owe ciasteczka wykonane zostały z ciasta pół francuskiego serowego i wypełnione farszem jabłkowym, z dodatkiem rodzynek i skórki cytrynowej. Dla ozdoby i smaku oblane zostały lukrem oraz posypane cynamonem.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 25 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto półfrancuskie serowe:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W misce ucieramy ser z cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy całe jajka i łączymy ze sobą składniki. Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz masę serową. Z podanych składników wyrabiamy ciasto - siekamy je nożem do momentu aż zacznie się formować w kulę, wtedy ręką zataczamy je parę razy. Ciasto przekładamy na godzinę do lodówki.

Uwaga:

może się nam wydawać, że ciasto potrzebuje więcej maki ale jej nie dosypujemy.


Składniki na farsz:
  • 5-6 dużych jabłek
  • 100 g rodzynków
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych sucharków

Jabłka myjemy, obieramy z skórki, wycinamy im gniazda a następnie kroimy w kostkę.

Do miski wsypujemy cukier puder oraz bułkę tartą i mieszamy składniki. Do suchych składników dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, rodzynki oraz skórkę - należy przemieszać składniki.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je na 2 części. Z każdej części formujemy okrąg, tak by grubość ciasta miała tak około 3-4 mm. Za pomocą szklanki zaznaczamy okręgi na połowie rozwałkowanym płacie ciasta. Na "odrysowane okręgi , nakładamy po łyżce farszu, a następnie przykrywamy go płatem ciasta (na który nie kładliśmy farszu - zdjęcie poniżej). Teraz za pomocą szklanki wycinamy ciastka z farszem jabłkowym (zdjęcie poniżej). Za pomocą widelca sklejamy brzegi ciastek. Na środku każdego ciastka robimy nacięcie nożem - krzyżyk.

Ciastka umieszczamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200-220 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne, upieczone ciastka polewamy lukrem i posypujemy cynamonem. Podajemy

Smacznego


Przydatne linki:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-polfrancuskie-z-sera-bialego

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo


Data publikacji: 10/09/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon