Ciasteczka z domowego ciasta półfrancuskiego

Małe, cieszące oko i podniebienie rureczki z marmoladą. Słodkości zostały wykonane z półfrancuskiego ciasta. Nie było by tu żadnego fenomenu gdyby nie to, że ciasto zostało wykonane bardzo starą metodą używaną przez moją babcie i wbrew moim obawą wyszły pyszne, prawdziwe półfrancuskie cudeńka.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki do pieczenia należy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik należy nagrzać przed pieczeniem.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 40 g świeżych drożdży
  • 12 łyżek mleka
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 500 g twardej marmolady
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Białko umieszczamy w miseczce i roztrzepujemy.

Cukier przesypujemy na płaski talerzyk.


Wykonanie:

Mleko podgrzewamy. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dajemy rozdrobnione drożdże i cukier. Całość łączymy na jednolitą masę. Zaczyn przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy do niego zimy tłuszcz, żółtka i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem. Do lekko rozdrobnionych (nożem) składników dodajemy zaczyn. Ciasto należy wyrobić na kule ale używając przy tym tylko noża !!!!!. Ciasto siekamy tak długo aż utworzy się nam kula ( mi to zajęło około 15 minut). Następnie parę razy - 3-4 obtaczamy je. Ciasto przekładamy do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązujemy. Następnie do wysokiego naczynia wlewamy zimną wodę. Do wody wrzucamy ciasto. Ciasto powinno osiąść na dnie naczynia. Garnek z wodą i ciastem odstawiamy na 3-4 godziny w bardzo zimne miejsce. Po upływie tego czasu ciasto powinno pływać na wodzie.

Ciasto wyciągamy z naczynia , rozwiązujemy i przekładamy na wcześniej oprószona mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Rozwałkowany płat ciasta dzielimy na mniejsze prostokąty o wymiarach 8cm x 5 cm. Na każdy mały prostokąt nakładamy - na krótszym boku i do tego przy samym jego kraju (zdjęcie poniżej)- łyżeczkę twardej marmolady. Następnie zawijamy go w rulonik. Każdy rulonik moczymy w roztrzepanym białku a następnie w cukrze. Ruloniki układamy na blaszce do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu przekładamy ciastka do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/02/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon