Ciasteczka świąteczne witraże

Oj no mój syn już nie może się doczekać Świąt Bożego narodzenia, kolęd, zapachu pierniczków, ubierania choinki. Nawet mi ostatnio powiedział, że przecież już są Święta bo sypie śnieg.... Jak tu nie piec ciasteczek które Święta nam przywołują... Moją propozycją są prost półkruche ciasteczka przełożone masą budyniową i ozdobione witrażami z kolorowych galaretek.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 1 surowe, całe jajko (wielkość L)
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy masło, smalec, cukier waniliowy, żółtka oraz jajko. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy kwadraty (u mnie wielkość kwadratów wynosi 10x10 cm) a w połowie z nich wycinamy foremkami gwiazdki, choinki , serduszka.

Ciastka układamy na blachach do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę budyniową:
  • 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania)
  • 700 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 200 g miękkiego masła

Do rondla wlewamy 500 ml mleka. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik i doprowadzamy do jego zagotowania. Resztę mleka (100 ml) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego budynie, cukier i surowe żółtka. Wszystko energicznie łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy około 5 minut, cały czas go mieszając by nie przywarł nam do spodu. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy talerzykiem / pokrywką i odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo (po łyżce) zimny budyń i dokładnie rozcieramy składniki. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Składniki na lukier z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np. truskawkowej
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np.agrestowej
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np. pomarańczowej
  • 3 x po 300 ml wrzącej wody
  • posypki cukrowe- gwiazdki, serduszka, choinki
  • 2 pisaki cukrowe. lukrowe koloru białego

We wrzącej wodzie rozpuszczamy (każdą z osobna) sypkie galaretki. Galaretki pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka - witraże lukrujemy z wierzchu i odstawiamy by lukier na nich dobrze zastygł. Następnie układamy je na foli spożywczej i w wycięte otwory umieszczamy lekko stężałą galaretkę i odstawiamy do stężenia - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie dodatkowo każdy witraż zdobimy pisakiem lukrowym oraz posypkami cukrowymi - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Pozostałą część przestudzonych ciasteczek (nie witraży) przekładamy masą budyniową, którą przykrywamy ozdobionym ciastkiem.

Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy na godzinę w lodówce (albo i dłużej) by masa zastygła i skleiła ciastka ze sobą.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon