Ciasteczka shortbread

Proponuję upiec klasyczne, maślane, kruche ciasteczka które są specjalnością szkockiej kuchni. W oryginalnym przepisie na ową słodkość używa się mąki z płatków owsianych ale i mąki ryżowej. Ja upiekłam je z mąki ryżowej, masła i cukru. Pycha.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 30 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 300g mąki ryżowej
  • szczypta soli

Mąkę ryżową przesiewamy ze szczyptą soli.

Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo mąkę ryżową i dokładnie łączymy składniki. Ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę i wałkujemy na płat (prostokąt) o grubości około 1,5 cm (30 x 10 cm). Następnie płat ciasta kroimy a prostokąty, których nie rozdzielamy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Za pomocą patyczka do szaszłyków robimy w surowych ciasteczkach dziurki. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut -na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon