Ciasteczka "Rózga z kremem"

A Mikołajki tuż, tuż...i ciekawie mnie kto taką rózgę dostanie? a może nikt, a może ktoś ? :-). Byliście grzeczni w tym roku?

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto ucierane:
  • 300 g mąki pszennej/ tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 170 g miękkiego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Do kolejnej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder oraz wbijamy surowe jajko i dokładnie rozcieramy. Do masy dodajemy mleko oraz stopniowo zmieszane ze sobą suche składniki i dokładnie rozcieramy. Powstałe ciasto (a bedą to raczej grudki) zarabiamy przez chwilę a następnie wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na płat o grubości 3-4 mm. Z płata wycinamy foremką laski / rózgi, które układamy na wcześniej przygotowanych blachach do pieczenia.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 1 łyka cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • kilka kropli czerwonego bartnika spożywczego

Śmietanę rozdzielamy do dwóch misek i do jednej dodajemy cukier puder a do drugiej czerwony barwnik spożywczy- ubijamy na sztywno. Do ubitej, czerwonej kremówki dodajemy domowy dżem truskawkowy i jeszcze chwilę miksujemy. Kremy przekładamy do dwóch worków cukierniczych zakończonych końcówką nr 69.

Na czas przygotowywania ciastek kremy umieszczamy w lodówce.


Składniki na lukier pomadkowy:

  • 4 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.

Powstały lukier rozlewamy do dwóch miseczek i jeden z nich barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym.


Do ozdoby:
  • 50 g masy marcepanowej
  • 100 g ananasa kandyzowanego zielonego w kostkach
  • czerwony barwnik spożywczy

Masę marcepanową barwimy na czerwono spożywczym barwnikiem. Z czerwonego marcepanu formujemy niewielkie kuleczki.

Kostki zielonego, kandyzowanego ananasa przecinamy na 2-3 części.


Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych ciasteczek barwimy białym i czerwonym lukrem- zdjęcia pomocnicze powyżej. O lukrowane laseczki zdobimy dodatkowo kandyzowanym ananasem oraz marcepanowymi kuleczkami.

Na nie ozdobione laseczki, za pomocą worków cukierniczych wyciskamy biała i czerwona kremówkę - zdjęcia pomocnicze powyżej. Krem śmietanowo-truskawkowy przykrywamy ozdobionymi ciasteczkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon