Ciasteczka Noworoczne

Zastanawiałam się co tu ciekawego przygotować na nadchodzący Nowy Rok. Tak by coś słodkiego było w domu jak powrócimy po balu. I znalazłam w wielkiej księdze wypieków Jana Czernikowskiego przepis na "Noworoczne Ciasteczka". Trochę tylko od siebie dodałam- kajmaku, orzeszków ziemnych i domowej polewy czekoladowej. Przyznam, że wyszło pysznie.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli

Do makutry przekładamy całe jaja, drobny cukier do wypieków, cukier z wanilią i ucieramy na pianę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól- rozcieramy. Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.


Składniki na domową polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki oleju rzepakowego / słonecznikowego
  • 250 g masła

Masło kroimy w drobną kostkę. W niewielkim rondelku umieszczamy połamaną gorzką czekoladę, margarynę, olej, wodę, cukier i kakao. Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Powstałą masę czekoladową ściągamy z palnika i odstawiamy na 5 minut by lekko zastygła.


Dodatkowo:
  • 250-300 g orzeszków ziemnych
  • 500 g gotowej masy kajmakowej

Wykonanie:

Surowe ciasto wykładamy z lodówki i la lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 1 cm. Z pomocą okrągłej formy (moja miała wielkość 10 cm) wycinamy ciastka, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce.

Surowe ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie na wierzch każdego ciastka wykładamy sporą warstwę masy kajmakowej, którą przykrywamy dużą ilością orzeszków ziemnych. Wszystko to polewamy domową polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy na 1-2 godziny w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon