Ciasteczka marchewkowe z dżemem

Dziś wymyśliliśmy a potem upiekliśmy z synem zdrowy deser. Tym deserem stały się pyszne, zdrowe ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 30 ciastek z dżemem.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 100 g startej na tarce o drobnych oczkach marchewki
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 125 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 200 g gęstego, domowego dżemu
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki naturalnego musli

Białą czekoladę siekamy drobno, przekładamy ją do miseczki np. metalowej, którą umieszczamy we wrzącej wody-rozpuszczamy.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane, cukier, startą marchew oraz masło. Składniki dobrze zagniatamy aż uzyskamy jednolitą konsystencje, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Po godzinie ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Za pomocą foremki wycinamy ciastka, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "termoobieg"). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestudzenia a następnie przekładamy marmoladą.

Wierzch przełożonych ulubionym dżemem ciasteczek polewamy białą czekoladą i zdobimy musli.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/10/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon