Ciasteczka "Kolorowe motyle"

Jak że proste w wykonaniu ale za to kolorowe, wiosenne, smaczne.... ciasteczka motylki.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g masła
  • 4 surowe żółtka
  • skórka otarta z 3 cytryn

Składniki na marcepan:
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Dodatkowo:
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • perełki cukrowe
  • 1-2 białe pisaki cukrowe/lukrowe

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną wraz z krupczatką oraz cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny.

Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na 5 części - każdą część barwimy innym barwnikiem spożywczym (u mnie zielony, niebieski, żółty, różowy i czerwony). Surowe, kolorowe ciasta formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasta partiami wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5-6 mm i za pomocą foremki w kształcie motyla wycinamy ciastka.

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Marcepan również barwimy różnymi barwnikami spożywczymi. Następnie z płatów (każdy zabarwiony marcepan, z osobna wałkujemy miedzy dwoma papierami do pieczenia na grubość 2-3 mm) kolorowych marcepanów za pomocom foremek wycinamy serduszka i łezki, które zdobimy cukrowymi perełkami.

Za pomocą pisaka cukrowego kolorowe, marcepanowe ozdoby przyklejamy do kruchych motylków.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon