Ciasteczka "kokosowe trio"

Lubicie kokos w każdej możliwej postaci? tak?, no to mam coś dla Was odpowiedniego - takie niesamowite kokosowe trio. A to trio to mocno kokosowe, półkruche ciasteczka, aksamitna kokosowa masa i dekoracje z płatków kokosowych.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 40 ciasteczek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia .

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche kokosowe:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych ( drobnych)
  • 100 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 całe jajka ( wielkość m)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 1 i 1/2 łyżeczki rumu

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy tłuszcz, kokos, śmietanę, rum i wbijamy jajka. za pomocą noża siekamy składniki , tak długo aż powstaną nam większe granulki. Odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni zarabiamy szybko ciasto. Zarobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 1,5 - 2 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 mm. Z ciasta za pomocą foremki wycinamy parzystą ilość ciastek o średnicy 6 cm.

Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia ( nie ściągamy gorących ciastek z blaszki bo się nam połamią).


Składniki na masę kokosową:
  • 450 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 łyżek wiórek kokosowych ( waszych łyżek- kokosu nigdy za wiele :))
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki lub likieru kokosowego

Do kubka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim trzy łyżki budyniu śmietankowego a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Do rondla wlewamy 4350 ml mleka i wsypujemy do niego pół szklanki cukru kryształu. Rondel kładziemy na najmniejszym palniku. Składniki w naczyniu doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Powstała masę gotujemy 4-5 minut, ciągle mieszając by nam nie przywarła do garnka. Gotową masę ściągamy z palnika , przykrywamy pokrywką/ talerzykiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło przekładamy do makutry ( ewentualni miski i miksujemy) i za pomocą pałki ucieramy na puch. Do utartego do białości tłuszczu , stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie rozcieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol i jeszcze raz łączymy składniki.

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką. Worek z masą na około 20-30 minut wkładamy do lodówki by lekko stwardniała ale na tyle by można ja było bez problemy wyciskać.


Dodatkowo:
  • 250 g białej czekolady
  • 150 g płatków kokosowych
  • 40 sztuk domowych, kandyzowanych wiśni

Białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.


Wykonanie:

Na połowę upieczonych, przestudzonych ciastek (stopniowo), na ich wierzch, za pomocą łyżeczki wylewamy białą czekoladę na wierzchu której układamy płatki kokosu tak by utworzyły kwiat w środek których wkładamy wiśnię kandyzowaną - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Na pozostałą część ciasteczek wyciskamy (za pomocą worka cukierniczego) masę kokosową, którą przykrywamy ozdobionym ciasteczkiem.

Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy w lodówce na około 2 godziny- by masa skleiła ciasteczka a biała czekolada ozdoby.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/01/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon