Ciasteczka jajeczka

Świetna zabawa dla dużych i małych a zarazem niesamowicie smaczna i ciesząca oko. Ciasteczka kruche udekorowane bezą a na dodatek przełożone bitą śmietana i brzoskwiniami oczywiście w kokosie. Czy już zapachniała i u Was Świętami Wielkiej Nocy?

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 370 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)

Składniki na lukier:
  • 2 surowe białka
  • 300 g cukru pudru

Do miski przelewamy surowe białka, dodajemy do nich cukier puder i za pomocą pałki drewnianej rozcieramy składniki do momentu aż się nam połącza na gładką, jednolitą masę.


Dodatkowo:
  • 400 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 1łyżek cukru pudru
  • 2 brzoskwinie w syropie (4 połówki)
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 100 g wiórek kokosowych

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą.

Brzoskwinie z syropu za pomocą blendera rozdrabniamy a następnie łączymy z rozpuszczona żelatyną spożywczą.

Do miski przekładamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1- 2 łyżki cukru pudru, zielony barwnik spożywczy i ubijamy kremówkę na sztywno.

Ubitą kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką i przekładamy na czas przygotowywania ozdób do lodówki.

Do miseczki przesypujemy wiórki kokosowe.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masło, żółtka, całe jajo, kwaśna śmietanę i za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż zaczną się nam tworzyć grudki. Następnie odkładamy nóż i za pomocą zarabiamy ciasto, które formujemy na kształt kuli, owijamy folią spożywczą i przekładamy je na 60 minut do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na płat o grubości 3 mm. Z płata wycinamy ciastka w kształcie jajek a w połowie ich wycinamy okrągłe środki- zdjęcia pomocnicze powyżej. Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i za pomocą pędzelka smarujemy je z wierzchu lukrem.

Tak przygotowane, surowe ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, aż się nam ładnie zarumienią a lukier nie ze złoci (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone ciasteczka przekładamy śmietana kremówką która przykrywamy ciasteczkami z otworami. Do każdego otworu wlewamy brzoskwinię. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy na 20-30 minut do lodówki by składniki zastygły i skleiły ciastka. Następnie ciasteczka wykładamy z lodówki i ich boki smarujemy śmietana kremówką i obtaczamy w wiórkach kokosowych - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Podajemy.


Data publikacji: 20/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon