Ciasteczka jaglane z dżemem

Zdrowe, pyszne, łatwe w wykonaniu i coś innego niż kruche, ucierane, maślane. Ciasteczka jaglane urozmaiciłam tylko dodatkiem domowego dżemu. Szybko znikły, tylko widziałam jak małe rączki je podbierają.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 40 ciasteczek.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g płatków jaglanych
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 150 g gęstej domowej konfitury

Wykonanie:

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy miód i przez chwilę ucieramy. Następnie do powstałej masy przekładamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz płatki jaglane. Za pomocą łyżki mieszamy składniki do momentu połączenia się na lepką, zwartą masę. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce dopieczenia. W każdej kulce, na jej środku robimy dziurkę (za pomocą końcówki od łyżki drewnianej).

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone ciastka wypełniamy po brzegi domowym dżemem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/01/2018


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon