Ciasteczka czekoladowo-kukurydziane z masłem orzechowym

Mega czekoladowe, kukurydziane, z masłem orzechowym i orzechem, takie na jeden kęs, a może dwa kęsy.... po prostu nie da się oprzeć pokusie :).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 35 ciastek.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtko
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 m kukurydzianej
  • 40 g kakao

Dodatkowo:
  • około 150 g masła orzechowego
  • groszki czekoladowe

Masło orzechowe przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Wykonanie:

Mąkę pszenną, naturalne kakao oraz mąkę kukurydziana przesiewamy ze sobą.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy żółtka - cały czas mieszamy. Następnie dodajemy (stopniowo) przesiane suche składniki i ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy je na blaszce, lekko spłaszczamy a następnie za pomocą trzonka od pałki/łyżki drewnianej robimy w ich środku wgłębienie.

Tak przygotowane ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika, pozostawiamy je na blaszce aby ostygły. Do każdego ciastka, w jego otwór wyciskamy porcję masła orzechowego, które zdobimy groszkiem czekoladowym.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon