Ciasteczka czekoladowo - kokosowe

Do ciasteczek można dodawać różnorodne bakalie, ja tym razem dodałam kokos i gotową posypkę czekoladową. Polecam spróbować takiego połączenia.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na 30 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciasteczka:
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/4 szklanki posypki czekoladowej

Wykonanie:

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę pszenną/ tortową, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę, jajko, wiórki kokosowe oraz posypkę czekoladową. Z podanych składników wyrabiamy ciasto tak by powstała jednolita, zbita masa.

Włączamy piekarnik do nagrzania.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut - do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon