Ciasteczka biszkoptowe z musem dyniowym

Delikatne, ucierane biszkopty czekoladowe przełożone musem śmietanowo - dyniowym. Podane z nutą białej czekolady i kawałeczkami dyni marynowanej na słodko. Dziś takie słodkości można spotkać w mojej jesiennej kuchni.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 40 sztuk ciastek.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g naturalnego kakao

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z naturalnym kakao i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm i za pomocą foremki wycinamy kwadraty 10 cm na 10 cm.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na mus dyniowo-pomarańczowy:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
  • 100 ml wrzącej wody
  • 300 g dyni w słodkiej zalewie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 350 g śmietany kremówki 36% do ciast i deserów

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę o smaku pomarańczowym i odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy stopniowo z blenderowaną dynię i lekko stężała galaretkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Powstały mus przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 69. Na czas przygotowywania ciastek mus umieszczamy w lodówce.


Dodatkowo:
  • 200 g białej polewy czekoladowej
  • 100 g dyni w słodkiej zalewie

Czekoladę rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.


Wykonanie:

Połową upieczonych, przestudzonych biszkoptów zdobimy biała czekoladą i kawałkami dyni (na słodko).

Na pozostałą część biszkoptów wyciskamy warstwę musu dyniowo-pomarańczowego, który przykrywamy ozdobionym biszkoptem.

Tak przygotowane ciastka umieszczamy na około godzinę w lodówce by zmiękły i masa dobrze je skleiła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon