Ciasteczka "Amerykany"

Jesienna,lekko deszczowa i wietrzna pogoda spowodowała że z synem dziś nie odpuszczamy i pieczemy "Amerykany".

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniam mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki :
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Składniki na lukier na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Lukier przyrządzamy dopiero gdy nasze ciastka są już upieczone i przestudzone.

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 50 g kolorowej posypki cukrowej

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sypkim budyniem waniliowym.

Do drugiej miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka-, które dokładnie rozcieramy. Następnie wlewamy mleko i przesypujemy przesiane suche składniki. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia wykładamy 12 keksów, które formujemy w placki, zachowując odstęp - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone ciasteczka lukrujemy i posypujemy cukrową posypką.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/09/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon