Churrus

Moją propozycją na Tłusty Czwartek są pyszne pałeczki z ciasta parzonego, smażone na oleju. Obtoczone w cukrze, z cynamonem i podane z gorącą czekoladą - po prostu coś pysznego.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Ilość pałeczek zależy głównie od ich długości.


Składniki na ciasto:
  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 całe jako
  • szczypta soli

Gorąca czekolada:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 10 g startej czekolady

Czekolady połamać. Umieścić w szklanym lub metalowym naczyniu, które umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej.

Do rondelka wlać kremówkę i dodać do niej miód. Składniki zagotować. Następnie delikatnie wlać do kremówki płynną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Czekoladę rozlać do filiżanek i ozdobić szczyptą startej czekolady.


Dodatkowo:
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 szklanki oleju

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą cukier i cynamon.


Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Do rondelka wlać wodę, dodać do niej szczyptę soli a następnie masło. Składniki doprowadzić do zagotowania. Do płynnych składników dodać sypkie składniki i dobrze wymieszać. Przez około 5 minut parzyć powstałe ciasto na bardzo małym palniku (cały czas je mieszamy by nie przywarło do spodu). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta dodajemy jajko i energicznie je mieszamy z ciastem.

Ciasto przekładamy ro rękawa cukierniczego. Na stolnice wyciskamy paski, które kroimy na długości od 5-8 cm.

Olej wlewamy do garnka i ustawiamy go na średnim palniku. Grzejemy go. Do gorącego oleju wkładamy paski, które smażymy na złoty kolor. Usmażone paski odsączamy na papierowych chusteczkach a następnie obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.

Pałeczki podajemy z gorącą czekoladą.

Smacznego.


Data publikacji: 28/01/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon