Choinki wycinane z piernika

A o to kolejny przepis na ciasto piernikowe z, którego postanowiłam powycinać małe choinki, ładnie je ozdobić a potem zjeść.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piernikowe:
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 całe, surowe jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka dobrej margaryny
  • 40 g przyprawy korzennej

Mąkę przesiewamy do dużej miski.

Do rondla przekładamy cukier kryształ, miód oraz dodajemy łyżeczkę margaryny. Składniki doprowadzamy (na małym palniku) do zagotowania, ciągle mieszając sparzamy płynem mąkę i mieszamy by nie powstały grudki. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, całe, surowe jajko oraz korzenie ( przyprawę do piernika). ciasto starannie wyrabiamy.

Wyrobione ciasto wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Za pomocą foremki wycinamy choinki.

Surowe pierniczki układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym odstęp.

Pierniczki pieczemy w 120-130 stopniach Celsjusza przez 20 -25 minut (piekarnik elektryczny, pieczenie góra - dół). Pierniczki maja się upiec na brązowy kolor. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier biały lukier na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu
  • kilka kryształków zielonego barwnika

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć dodajemy zielone kryształki i dokładnie łączymy. Lukier przyrządzamy dopiero gdy mamy już upieczone i przestudzone pierniczki gdyż bardzo szybko gęstnieje.


Do ozdoby:
  • kolorowe perełki cukrowe
  • białe cukrowe śnieżki
  • czerwony piska cukrowy/ lukrowy
  • zielony pisak cukrowy/lukrowy

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone pierniczki z jednej strony lukrujemy zielonym lukrem. Na o lukrowanych pierniczkach , za pomocą zielonego pisaka cukrowego/lukrowego rysujemy ramkę - zdjęcie pomocnicze powyżej. Używając czerwonego pisaka cukrowego/lukrowego ryzujemy czerwony łańcuch na pierniczkach (zdjęcie powyżej). Na czerwonym łańcuchu układamy kolorowe perełki cukrowe. Na szczycie każdej choinki przyklejamy białą, cukrową śnieżkę.

Ozdobione pierniczki pozostawiamy aby zastygł dokładnie na nich lukier a następnie je podajemy.

Smacznego


Świąteczne słodkości!


Data publikacji: 18/12/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon