Chlebek bananowy

Czas na jakieś dobre ciasto z bananami i bakaliami, trochę ucierane, idealne do kawy, herbaty czy kakao ... Polecam chlebek bananowy prosty, smaczny, bakaliowy wprost idealny.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 10 x 27 cm.

Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić np. margaryną i posypać świeżą bułką tartą.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki suszonej żurawiny

Wykonanie:

Orzechy siekamy na niewielkie kawałki.

Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną.

Na talerzu, widelcem rozgniatamy banany.

Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder oraz stopniowo, po jednym całym jajku - cały czas ucieramy składniki. Gdy nasza masa zaczyna się już pienić wlewamy mleko i jeszcze chwilę łączymy składniki. Następnie dodajemy mąkę przesiana z sodą oczyszczona - miksujemy. Na sam koniec do masy dodajemy banany, suszona żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze mieszamy składniki.

Surowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon