Chleb życia

Chleb owy bardziej powinnam nazwać "dla życia". Jest on bowiem bez dodatku mąki, jajek, cukru, soli ale za to z dużą ilością płatków żytnich, owsianych, lnu mielonego który wszystko spaja i niesamowitej ilości wszelakiego rodzaju i koloru bakalii.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10 x 25 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2 szklanki mieszaniny orzechów (włoskich, laskowych, migdałów, nerkowca itp.)
  • 2/3 szklanki nasion siemienia lnianego
  • 2/3 szklanki moreli suszonych
  • 2/3 szklanki żurawiny suszonej
  • 1 szklanka płatków osianych
  • 1 i 1/4 szklanki płatków żytnich
  • 3-4 łyżki nasion chia
  • 6 kopiatych, dużych łyżek stołowych lnu mielonego
  • 2 łyżki duże płynnego miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 i 1/4 szklanki letniej wody

Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej miód, oliwę z oliwek, len oraz wszelakiego rodzaju bakalie oraz płatki żytnie i owsiane. Wszystkie składniki mieszamy i taką miksturę pozostawiamy na przynajmiej 3 godziny by napęczniały.

Po napęcznieniu składniki przekładamy do wcześniej przygotowanej keksówki i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu blachę z chlebem wykładamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia chlebka, gdyż inaczej będzie rozpadać się przy krojeniu (najlepiej upieczony chleb zostawić na noc do ostygnięcia).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 23/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon