Chleb z czarnuszką i sezamem

Zapraszam na przepyszny chleb z domowego wypieku, wszystkich którzy uwielbiają sezam, gdyż gra tu pierwsze skrzypce.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na jeden bochen chleba.

Blachę do pieczenia (o wymiarach 10 x 20 cm) ) należy natłuścić olejem roślinnym/ słonecznikowym/rzepakowym i oprószyć mąką pszenną/ tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki orkiszowej razowej
  • 400 g zakwasu żytniego lub pszennego karmionego 12 godzin wcześniej
  • 450 - 500 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka melasy lub płynnego miodu
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżki czarnego sezamu

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki letniej wody

W niewielkiej miseczce łączymy wodę wraz z miodem.


Wykonanie:

Do dużej miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w nim sól, cukier, melasę i zakwas. Następnie przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy czarnuszkę oraz sezam i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy mieszanka wody i miodu. Surowy chleb pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy je jeszcze 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra -dół) - chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk.

Upieczony chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/10/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon