Chleb turecki

Dla osób które lubią bakalie w pieczywie polecam poniższy sposób na chleb. Lekko słodki, mięsisty i idealnie komponujący się z białym, domowym serem. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwa bochenki.

Przed pieczeniem wykładamy formę papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki
  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g miodu płynnego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g rodzynek
  • 60 g suszonych moreli
  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

W w połowie szklanki letniego mleku rozpuszczamy drożdże wraz z miodem i odstawiamy do ich podwojenia objętości.

Jajka w całości wbijamy do miski dodajemy łyżkę cukru i ucieramy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, mleko, sypki mak, posiekane bakalie oraz mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Do zarobionego ciasta dodajemy stopione masło i jeszcze raz wyrabiamy, następnie przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa bochenki chleba, układamy je na blaszce do pieczenia, przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu chleby odstawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon