Chleb razowy z miodem

Taki pyszny, miodowy, z mąki razowej... A do tego zrobiony przeze mnie własnoręcznie i upieczony w moim domowym piekarniku :).

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na jeden bochen.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 200 g mąki pszennej typ 600
  • 60 ml miodu
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 25 g świeżych drożdży
  • 370 g wrzącej wody

Wykonanie:

Do miski wlewamy wrzącą wodę i dodajemy do niej tłuszcz (oba rodzaje), miód, cukier i sól. Składniki mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się. Płyn pozostawiamy do ostudzenia a następnie dodajemy pokruszone drożdże i 200 g mąki pszennej - mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy na 20-30 minut do podrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesiana mąkę razową i za pomocą miksera z końcówką haku (lub też ręcznie- jak kto woli) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy czystą ścierka i pozostawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę (mąką razową) i chwilę zarabiamy. Z zarobionego ciasta formujemy bochen chleba, oprószamy go mąką razową i przekładamy go na blachę do pieczenia. Bochen pozostawiamy na 30-50 minut do wyrośnięcia.

Surowy, wyrośnięty chleb pieczemy w 200 stopniach Celsiusza przez 45-50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia, góra-dół). Po upieczeniu chleb pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon