Chleb pszenny z siemieniem lnianym

Przynajmniej co drugi dzień w moim piekarniku piecze się zdrowe pieczywo. Tym razem na śniadanie i kolacje będzie chleb pszenny z siemieniem lnianym. Żadnej filozofii nie ma w jego zrobieniu (tak jak i w innych chlebkach drożdżowych) wystarczy połączyć składniki, wymieszać i nawet jak ciasto jest lejące, klejące - tak jak w tym przypadku - nie zniechęcamy się. A efekt tego mieszania, kuciania, łączenia jest wspaniały.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm.

Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 700 g mąki pszennej np. tortowej typ 450 lub 480
  • 3 łyżeczki soli
  • 150 g siemienia lnianego
  • 100 g płatków owsianych
  • 700 g letniej wody
  • 70 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki gorącej wody

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.


Wykonanie:

W letniej wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz sól. Następnie dodajemy płatki owsiane i siemię lniane. Teraz dodajemy przesiana mąkę i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto - około 5 minut, tak by składniki ładnie się połączyły. Powstałe ciasto będzie lepkie ale nie dosypujemy mąki.

Ciasto po równo rozdzielamy do keksówek. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenki smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.

Surowe chleby pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 190-20 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra - dół). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczone chleby studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/01/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon