Chleb pszenny z miodem i orzechami

Pyszny, bardzo o orzechowy, z dodatkiem miodu- chleb - niesamowicie smaczny. Uwielbiany przez moją rodzinę dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem - może i Wam zasmakuje.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na jeden bochen.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 600
  • 350 ml letniego mleka
  • 1 duża łyżka miodu
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 g orzechów laskowych

Wykonanie:

Do miski wlewamy letnie mleko i dodajemy do niej tłuszcz, miód, cukier i sól. Składniki mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i 200 g mąki pszennej - mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy na 20-30 minut do podrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy (pozostałą część) przesiana mąkę pszenną oraz posiekane grubo orzechy laskowe i za pomocą miksera z końcówką haku (lub też ręcznie- jak kto woli) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy czystą ścierka i pozostawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę (mąką razową) i chwilę zarabiamy. Z zarobionego ciasta formujemy bochen chleba, oprószamy go mąką i przekładamy go na blachę do pieczenia. Bochen pozostawiamy na 30-50 minut do wyrośnięcia.

Surowy, wyrośnięty chleb pieczemy w 180 stopniach Celsiusza przez około 15 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i dopiekamy chleb przez 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia, góra-dół). Po upieczeniu chleb pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon