Chleb pszenno - żytni

Chleb jest idealny dla smakoszy kminu, który w tym wypieku idealnie pasuje do podkreślenia jego wyjątkowości. Chlebek już piekąc się w piekarniku kusi swym zapachem nasze kupki smakowe. U mnie niedługo po wyciągnięciu z piekarnika został szybko skonsumowany przez Męża i musiała zarobić i upiec jeszcze jeden :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na jeden bochen.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego/ słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki kminku

Wykonanie:

Do dużej miski wlewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże wraz z miodem. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Mieszaninę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę aby wyrosło.

Gdy ciasto wyrośnie, ściągamy z miski folię i dodajemy mąkę żytnią, olej, sól, kminek i zagniatamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.

Wyrobione ciasto formujemy na kształt bochenka (lub dwóch niewielkich), umieszczamy je na blaszce do pieczenia i pozostawiamy na około 20-30 minut by wyrosło.

Wyrośnięty chleb pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Nasz chleb jest upieczony gdy postukany od spodu wydaje głuchy głos.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon