Chleb pszenno-kukurydziany

Owy chleb jest bardzo ciekawy w smaku nie wspominając o jego kolorze. Warto go upiec gdyż jest smaczny, pożywny i pasuje do wszystkiego - serów, dżemów, ryb i wędlin. Smacznego.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 180 ml mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

W 100 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier.

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i sól. W środku kopczyka robimy dołek, dodajemy oliwę, rozpuszczone drożdże z cukrem, pozostałą wodę oraz mleko. Za pomocą miksera dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen smarujemy za pomocą pędzelka wodą.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon