Chleb Huculski

Prosty, pyszny, pszenno-żytni chleb z prażoną cebulą w miodzie z dodatkiem owoców jałowca.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwa bochenki.

Przed pieczeniem wykładamy formę papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na chleb:
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 20 g drożdży
  • 2 szklanki serwatki
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 10 owoców jałowca
  • 15 g soli

Dodatkowo:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju roślinnego/rzepakowego

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na 1 łyżce oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy miód i wszystko mieszamy.

Patelnię ze składnikami ściągamy z palnika.


Wykonanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy do ich podwojenia objętości.

Do miski przesiewamy wszystkie rodzaje mąki i dodajemy sól, serwatkę oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego ciasta dodajemy przetarte (lub drobno posiekane) owoce jałowca i olej, lekko wyrabiamy aż zacznie nam ciasto odstawać od ręki. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa bochenki chleba, układamy je na blaszce do pieczenia, przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Na 5 minut przed końcem pieczenia polewamy bochenki z wierzchu prażona cebulą wraz z miodem.

Po upieczeniu chleby odstawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon