Chleb dyniowy z sezamem

Jeszcze jest dynia w sklepach, jeszcze można zrobić pyszny chlebek z jej dodatkiem. U mnie dziś zapachy się roznoszą nieziemskie.....

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 320 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g purée z dyni
  • 100 ml letniego mleka
  • 50 ml wody (ilość uzależniona od gęstości purée)
  • 10g drożdży świeżych
  • 25 g masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 3 łyżki ziaren sezamu

Wykonanie:

W 100 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier.

Do miski przesiewamy mąkę. W środku kopczyka robimy dołek, dodajemy purée z dyni , rozpuszczone drożdże z cukrem, sól, rozpuszczone masło, wodę.. Za pomocą miksera dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen obficie posypujemy ziarnami sezamu.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon