Chleb dyniowy z pestkami dyni

Powiem tyle- pyyyyyszny.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 250 g purée z dyni
  • 400 ml przegotowanej, zimnej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g pestek dyni

Wykonanie:

W 100 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną wraz z żytnią. W środku kopczyka robimy dołek, dodajemy purée z dyni , rozpuszczone drożdże z cukrem, sól, pozostała część wody oraz około 60 g pestek z dyni. Za pomocą miksera dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen obficie posypujemy pestkami dyni.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon