Chleb cynamonowy

Ten chleb po prostu jest pyszny, prosty, bardzo cynamonowy z dodatkiem słodu w miodzie po prostu coś niesamowitego. Za słód w miodzie dziękuje przesympatycznemu kelnerowi z Restauracji Browarna Browar Lubicz  w Krakowie.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 1 bochenek chleba.

Formę o wymiarach 10 x 27 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 500 ml letniej wody
  • 2 jajka (wielkość M)
  • 50 g stopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 150 g słodu w miodzie
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego
  • 3 łyżeczki zmielonego cynamonu

Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Do dużego kubka wlewamy 100 ml letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z jedną łyżką cukru kryształu oraz szklanką mąki. Powstały rozczyn przykrywamy sucha, czystą ścierką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Do miski wbijamy jajka i dodajemy do nich cukier kryształ - ubijamy do uzyskania jasnozłotej masy. Do powstałej masy jajecznej dodajemy sól, cynamon, olej oraz pozostała część wody- ucieramy. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, słodu w miodzie oraz bakalie. Wszystko dokładnie wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą, gładka konsystencję. Surowe ciasto przykrywamy sucha, czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około półtorej godziny.

Gdy nasze ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę lekko podsypana mąką i chwile zarabiamy formując na samym końcu w wałek. Surowy chleb umieszczamy w blaszce i pozostawiamy je do podwojenia objętości.

Wyrośnięty, surowy chleb pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach Celsjusza a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez 25 minut (piekarni elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Tuz przed podaniem chleb oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 01/12/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon