Chałka pszenna z rodzynkami

Przyznam iż chałka z tego przepisu wychodzi miękka, lekka, puszysta i delikatnie słodka czyli taka jaką najbardziej lubimy. Idealna na śniadanie czy też kolację - w szczególności jeśli podamy ją z miodem lub domową, ulubioną konfiturą, domowym masłem lub po prostu sama.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm.

Formę należy wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi.

Przed pieczeniem nagrzewamy średnio piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 g ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 480 lub luksusowej typ 550)
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • 2/3 szklanki rodzynek

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 3 łyżki otrębów pszennych

Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do miski wlewamy letnia wodę i dodajemy do niej drożdże i cukier - dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy całą mąkę, sól, roztrzepane jajka, rodzynki oraz roztopione i ostudzone masło. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy dokładnie gęste ciasto. Powinno być delikatnie lepkie, ale nie powinno pozostawać na dłoniach. Gdyby ciasto było zbyt lepkie można podsypać delikatnie mąką, ale jedynie tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Następnie ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto nam już wyrośnie przekładamy je na stolnicę lekko oprószona mąką i przez chwilę zarabiamy. Następnie surowe ciasto formujemy na kształt wałka i przekładamy do formy, przykrywamy suchą, czystą ścierką i ponownie ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym białkiem, oprószamy otrębami pszennymi a następnie pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra - dół"). Upieczona chałkę pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wykładamy ją z formy.

Podajemy.

Smacznego


Jesienne słodkości!


Data publikacji: 24/09/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon