Cebularze

Cebularze to Lubelski specjał. Wypieki te to nic innego jak pyszne, puszyste ciasto drożdżowe połączone z duszoną cebulką i żółtym serem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 20 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego/ słonecznikowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Skłądniki na farsz:
  • 1 łyżka masła
  • 6 sztuk średniej wielkości cebul
  • 250 g sera żółtego (np. gouda)
  • 1 łyżeczka domowej vegety

Cebulę obieramy, przecinamy na pół i tniemy w półplasterki.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wiórki cebuli, przyprawy i podsmażamy cebulę. Podsmażoną cebulę ściągamy z palnika.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , płaska łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko, olej, wyrośnięte drożdże i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek który dzielimy na 20 równych części. Każdą część formujemy w kulę którą następnie spłaszczamy, wałkujemy na kształt placka o średnicy 6-7 cm. Każdy placek smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy na niego porcję sera żółtego a na wierzch podsmażoną cebulę.

Surowe cebularze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, do zrumienienia (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/05/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon