Pierniczki Całuski

Od kilku dni jestem zabiegana z pieczenim, sprzątaniem, pakowaniem prezentów... ale podsyłam zainteresowanym przepis na niesamowicie pyszne i gustowne pierniczki całuski. U mnie całuski w wersji Aniołków. Prawda, że prześliczne te Aniołki ? :-)

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 4 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na całuski:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g cukru kryształu
  • 50 g miodu
  • 2 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka węglanu amonowego
  • 1 łyżka korzeni
  • 1/2 szklanki karmelu (przyrządzonego z 50 g cukru)

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Dodatkowo:
  • 2 pisaki cukrowe/lukrowe w czerwonym kolorze
  • 2 pisaki cukrowe/lukrowe w żółtym kolorze
  • 1/2 szklanki grubego cukru kryształu
  • 10 g cukrowych, żółtych gwiazdek
  • 30 g drobnych kulek ryżowych w białej czekoladzie

Wykonanie:

Do rondla wlewamy miód, dodajemy do niego cukier i wstawiamy rondel na najmniejszym palnik i na małym płomieniu doprowadzamy do zagotowania oraz połączenia się składników. Rondel ściągamy z palnika. Do zagotowanych składników dodajemy karmel, utłuczone korzenie, sodę, amoniak , jajka i energicznie łączymy składniki za pomocą trzepaczki.

Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy do niej płyn z rondla. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy składniki na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto po dokładnym wyrobieniu wstawiamy na 30 minut do lodówki (w chłodne miejsce). Przestudzone ciasto wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości 4-5 mm i za pomocą foremki w kształcie ludzika wykrawamy pierniczki. Surowe pierniczki układamy w dość sporych odstępach na blaszce i pieczemy je w 140 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Upieczone przestudzone pierniczki lukrujemy i zdobimy: naszym aniołom ryzujemy skrzydła które zamaczamy w grubym cukrze krysztale. Następnie za pomocą lukru ryzujemy sukienki które dodatkowo zdobimy kulkami ryżowymi w białej czekoladzie, czerwonym pisakiem cukrowym malujemy serduszka. Teraz kolej na włosy które tworzymy za pomocą białego lukru i żółtego pisaka cukrowego.

Ozdobione pierniczki całuski pozostawiamy na kratce by lukier ładnie przy stygł na nich.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon