Bułki ziołowo-czosnkowe

Jakiś czas się zbierałam by zrobić te pyszne bułeczki - tak naprawdę to czekałam na ogrodowy czosnek od rodziców i mój balkonowy urodzaj ziół. Polecam bo bułki są naprawdę smaczne.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 10-12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na bułki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej (typ 480 lub typ 550)
  • 40 g roztopionego masła
  • 260 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 ząbków czosnku
  • 5 łyżek świeżych ziół np. pietruszki, oregano, bazylii, majeranku, tymianku
  • szczypta soli

Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.

Do osobnej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, szczyptę soli i mieszamy.


Wykonanie:

Do miski wlewamy letnie mleko i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem. Następnie dodajemy 150 g mąki pszennej i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).

Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy roztopione masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie dzielimy na 10-12 części. Z każdej części formujemy bułkę - zdjęcia pomocnicze powyżej. Surowe pieczywo pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i nacinamy wzdłuż do połowy ich wysokości. Powstałe wgłębienie smarujemy masłem ziołowo-czosnkowym- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe pieczywo pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 15/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon