Bułki ze słonecznikiem

Bułki wykonałam za pomocą mąki pszennej (typ 550) i żytniej (typ 750) a następnie dodałam do nich ziarna słonecznika, choć i inne ziarenka będą w nich świetnie się komponować i wizualnie oraz smakowo.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 250 g mąki żytniej (typ 750)
  • 350 g letniej wody
  • 30 g oliwy z oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem oraz 150 g mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości. Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy pozostałą część jasnej mąki oraz mąkę pełnoziarnistą, dodajemy sól, ziarn słonecznika oraz oliwę z oliwy. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- na około 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na lekko oprószony mąką blat, chwilę zarabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłe bułki - z kawałka ciasta formujemy nieduży placek i zawijamy jego brzegi do środka.

Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu), lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.

Wyrośnięte bułki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 17-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/10/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon