Bułki z żurawiną

Dziś w moim domu, z samego rana zapachniało niesamowicie pysznymi domowymi bułkami pszenno-żytnimi z dodatkiem płatków owsianych i żurawiny. Smak domowych bułek jest rewelacyjny tym bardziej, że najbliżsi doceniają trud jak trzeba włożyć w ich przygotowanie. Samo zdrowie!

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 11-12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 230 g mąki żytniej typ 720
  • 340 g mąki pszennej typ 600
  • 120 g płatków owsianych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru kryształu

Wykonanie:

W szklance letniego mleka rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem kryształem i odstawiamy do podwojenia objętości.

Do miski wlewamy wrzącą wodę, dodajemy płatki owsiane i odstawiamy do ostygnięcia.

Do przestudzonych płatków owsianych wlewamy wyrośnięty zaczyn, przesiane oba rodzaje mąk, oliwę z oliwy, sól oraz suszona żurawinę. z podanych składników zarabiamy (łyżką drewnianą lub mikserem) gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie formujemy w kształcie wałka. Wałek dzielimy na 11-12 równych części. Z każdej części formujemy bułkę.

Surowe bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Wyrośnięte buły smarujemy oliwą z oliwy i nacinamy ostrym nożem.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu buły wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 03/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon