Bułki z pieczarkami

Choć przed Świętami Bożego narodzenia czeka nas pracy w bród to i tak proponuję przygotować do barszczu czerwonego pyszne, puszyste bułeczki które skrywają w sobie niesamowicie pyszny farsz z borowików i cebuli.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 15 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 300 g mąki pszennej typ 480
  • 340 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru kryształu

Dodatkowo:
  • 500 g marynowanych borowików w cebuli
  • 1 surowe jajko
  • 4-5 łyżeczek czarnuszki

Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i podbijamy.


Wykonanie:

Do miski wlewamy letnia wodę , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , cukier kryształ i 150 g mąki pszennej. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy pozostałą część mąki (pszenną i pełnoziarnistą), dodajemy sól, olej i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek który dzielimy na 15 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy owalny placek, na środek którego nakładamy około 2 łyżki marynowanych borowików i zlepiamy brzegi ciasta – jak pierogi. Surową bułkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.

Blachę z bułkami przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy czarnuszką.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół)

Upieczone bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/12/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon