Bułki z otrębami, pestkami słonecznika i dyni

Proste, smaczne, z dodatkami jakże zdrowych otrębów żytnich, pestkami słonecznika i dyni. Idealnie komponują się z białym serem czy też serkiem i dużą ilością warzyw.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 10-12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g otrębów żytnich
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 360 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kryształem. Następnie dodajemy 150 g przesianej mąki pszennej - mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).

Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą część przesianej mąk pszennej, maki żytniej, otrębów żytnich, pestek dyni i słonecznika oraz sól i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie formujemy w kształcie wałka. Wałek dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy wałek o długość 15 -16 cm. Każdy wałek zlepiamy w supeł - zdjęcie powyżej.

Surowe bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu buły wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 08/02/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon