Bułki z fetą i cebulą

Mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem czerwonej cebuli, fety oraz ziołami greckimi na pewno idealnie wpasują się w nasze śniadanie.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 270 g miękkiego sera typu feta
  • 150 g kolorowej cebuli (białej i czerwonej)
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki ziół greckich

Fetę kroimy w sześciany niewielkiej wielkości.

Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy zioła i podsmażamy cebulę (do momentu aż zmięknie).


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , płaska łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko, rozpuszczone masło,surowe żółtka, wyrośnięte drożdże i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek który dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulę którą następnie spłaszczamy na kształt placka o średnicy 10 cm, które układamy z zachowaniem dużych odstępów na blaszce do pieczenia (najlepiej na 2 blachach). Okręgi przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy bułeczki już wyrosną, w środku każdej robimy wgłębienie, pozostawiając około 1,5 cm obręczy - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Do naszych zagłębień nakładamy podsmażoną cebulę, a na niej fetę. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Tak przygotowane bułeczki pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się nam zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon