Bułki z dodatkiem otrębów

Proste pszenne bułki w składzie których znajdziemy otręby pszenne. Pyszne, puszyste, łatwe w wykonaniu. Idealne na śniadanie czy też kolację.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 10-11 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g otrębów pszennych
  • 360 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oleju rzepakowego

Dodatkowo:
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki letniej wody
  • 2 łyżki otrębów pszennych

W miseczce łączymy wodę wraz z miodem.


Wykonanie:

Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kryształem. Następnie dodajemy 100 g przesianej mąki pszennej i 100 g otrębów pszennych - mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut). Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą część przesianej mąki wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy olej rzepakowy i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie formujemy w kształcie wałka. Wałek dzielimy na 10-11 równych części. Z każdej części formujemy bułkę- każdą część spłaszczamy tak by powstał nam placek, następnie zwijamy w rulon który spłaszczamy.

Surowe bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Wyrośnięte buły smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy otrębami pszennymi.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu buły wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 26/10/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon