Bułki z dodatkiem czarnuszki

Bułki, które ukrywają w sobie moc zdrowych produktów - mąk, wszelakiego rodzaju ziaren i przypraw. Idealne do białego, domowego sera o który coraz ciężej :).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 10-12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g płatków owsianych
  • 380 g wrzącej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 20 g lnu mielonego
  • 60 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 20 g ziaren jasnego sezamu
  • 20 g ziaren ciemnego sezamu
  • 15 g czarnuszki

Wykonanie:

We wrzącej wodzie namaczamy płatki owsiane.

W kubku rozdrabniamy drożdże, zasypujemy je cukrem i pozostawiamy do ich rozpuszczenia się.

Do napęczniałych płatków owsianych przekładamy rozpuszczone drożdże, sól, oliwę z oliwek, oba rodzaje mąk , wszelakiego rodzaju ziarna oraz czarnuszkę. Za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie formujemy w kształcie wałka. Wałek dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy wałek o długość 15 -16 cm. Każdy wałek zlepiamy w ślimaka - zdjęcie powyżej.

Surowe bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu buły wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego

Edytuj


Data publikacji: 13/02/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon