Bułki supełki

Pyszne drożdżowe bułeczki obsypane sezamowymi ziarnami idealnie nadadzą się na śniadanie czy też kolacje, z masłem, dżemem, miodem.....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 12 sztuk bułek.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. olejem i oprószyć lekko mąką.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej/ tortowej typu 450
  • 1 duża łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego/ roślinnego/ rzepakowego

Dodatkowo:
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu

Do miseczki wlewamy letnią wodę i dodajemy do niej miód. Energicznie łączymy składniki.


Wykonanie:

Do kubka wlewamy letnie mleko , dodajemy drożdże i cukier. Energicznie mieszamy składniki by wszystko się dobrze rozpuściło w płynie.

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy do nich sól, olej, wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwile wyrabiamy a następnie formujemy je na kształt wałka i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na długość 15 -16 cm. Każdy wałek zlepiamy w supeł - zdjęcie powyżej.

Tak przygotowane surowe bułki układamy w dość sporych odstępach na desce wyłożonej papierem do pieczenia (gdy już będziemy gotowi do pieczenia bułek nie oderwiemy od papieru na którym rosły będziemy musieli je upiec na tym papierze na którym nam rosły). Surowe bułki smarujemy wodą wymieszaną z miodem i wkładamy na przynajmniej 12 godzin (na noc) do lodówki.

Po upływie 12 godzin (nocy) bułki wykładamy z lodówki, zsuwamy z deski na blachę do pieczenia, jeszcze raz delikatnie smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy ziarnami sezamu.

Surowe bułki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy choć do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/07/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon