Bułki pomidorowe z ziołami greckimi

Puszyste, bardzo pomidorowe i do tego ziołowe bułeczki idealnie komponują się z masełkiem i białym serem....mniam

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki pasty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżeczki ziół greckich

Wykonanie:

Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).

Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą, przecier pomidorowy, zioła i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułki - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 01/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon