Bułki pomidorowe z czosnkiem

Jeszcze tym razem postanowiłam poeksperymentować by uzyskać pomidorowe bułki z dodatkiem ziół. Szczerze -bułeczki są pyszne.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml przecieru pomidorowego

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • 10 g ziół greckich z dodatkiem kolendry
  • 6 ząbki czosnku

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i lekko podbijamy.

Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy do niego zioła oraz masło i wszystko razem, dokładnie mieszamy.


Wykonanie:

Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z miodem. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).

Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą, przecier pomidorowy i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułki - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Następnie przez środek nacinamy je ostrym nożem i w powstałe wgłębienie wkładamy masło wymieszane z ziołami i czosnkiem.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 27/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon