Bułki ka'ak

Słodkich bułek ciąg dalszy... tym razem bułeczki na śniadanie. A, że lubię gdy nasze posiłki są urozmaicone, zdrowe i aromatyczne nie mogłam się oprzeć by ich nie przyrządzić. Do tego domowy dżem, domowe masło i mleko.....

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 10-11 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 720)
  • 270 ml letniego mleka
  • 100 g cukru kryształu
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 surowe jajko (wielkość L)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
  • 1 surowe żółtko
  • 3 łyżki jasnego sezamu
  • 3 łyżki ciemnego sezamu

Żółtko wlewamy do miseczki i lekko rozbijamy widelcem.

W osobnej miseczce mieszamy ziarna sezamu.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/2 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , 2 łyżki cukru kryształu i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, wlewamy pozostałą część mleka, roztopione masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz przekładamy wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto dolewając powoli oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiamy tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek, który dzielimy na 10-11 równych części. Każdą część wałkujemy na placuszek , który zwijamy w rulonik tak by miał cieńsze końce. Końce zwijamy ze sobą. -zdjęcia pomocnicze powyżej.

Uformowane rogale / bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 30 minut).

Wyrośnięte rogale smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy mieszaniną sezamu i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczone rogale pozostawiamy chociaż do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/10/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon